onenightonly
EXHIBITIONS / ARTISTS / ABOUT / PRESS / CONTACT / APPLICATION
2008 / 2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 /
SLAPP HELT AV. ENDEN ER NÆR. NING GJØR OPERA EN SISTE KVELD.

Musikkperformanceensemblet NING bygger videre på sin versjon av operaen EINSTEIN ON THE BEACH (1976) - en av etterkrigstidens største kultoppsetninger av Robert Wilson og Philip Glass. Denne gangen på One Night Only, Oslo.

Det opprinnelige stykket var en monumental audio-visuell operainstallasjon: Med Glass sine sirkulære og repeterende musikalske strukturer og de gigantiske teatertablåene til Robert Wilson. Som helhet en fri assosiativ og metaforisk tilnærming til Albert Einsteins liv og virke, og de konsekvensene hans arbeid har fått for verden.
Tittelen på operaen er hentet fra romanen «On the beach» (1957) av Nevil Shute (på norsk «Den siste bredd»): "Tredje verdenskrig er over og alt liv på den nordlige halvkule er utslettet. De siste levende mennesker er på flukt fra en radioaktiv sky som stadig rykker lengre sør... mot den siste bredd."

Denne moderne dystopien er menneskeskapt: Vi har makt til å utslette oss selv, og konsekvensere er irreversible. Tematikken er aktuell også i dag hvor klima- og terrortrussel, samt økonomiske kriser henger over oss. En frykt for at menneskehetens framtid står på spill. NING har nedskalert denne gigantiske operaen og tematikken til en mellomting mellom konsert og installasjon – som en åpen situasjon som varer noen timer. Philip Glass sin minimalistiske evighetsmusikk og atomproblematikken er tilstede, det samme er det sentrale spørsmålet i Nevil Shutes roman:

Hva bruker du ditt liv til når du vet det bare er måneder - eller uker - igjen?

NING: Tora Ferner Lange, Amund Sjølie Sveen og Erik Dæhlin.
Takk til Elinor Ström, Rasmus Jørgensen og Kristin Norderval.
Støttet av Norsk Kulturråd. Amund Sveen.

www.ning.no

top
All text and image © One Night Only Gallery
Design by thepress. thePress.no